Çukurova Pamuğunun rengi, 31-52 renk derecesi arasında değişim gösterir. Pamuk tarımı yapılan yerlerde ortalama güneşli gün sayısının %60 ve üzerinde olması gerekir. Adana, Mersin ve Osmaniye illerinde, kışları ılık ve yağışlı, yazları kurak ve sıcak geçen tipik Akdeniz iklimi hâkimdir.
Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu kebabın üretiminde kullanılan etin, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmasıdır. Ayrıca üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır.
Adana Şalgamı; Adana’da asırlardır üretilen, yöre ile ünlenmiş, mor-kırmızı renkte, bulanık, tadı ekşi fermente bir içecektir. Temel olarak laktik asit fermantasyonuna tabi tutulan bulgur unu, ekşi maya, içme suyu ve tuz karışımının, siyah havuç (Daucus carota) ve şalgam (Brassica rapa) ilave edilerek tekrar laktik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile elde edilir.
Adana Karpuzu, Citrillus lanatus türünde bitkilerin coğrafi sınır şartlarında yetiştirilmesiyle ile elde edilir. Kumlu toprakta alçak tünel yetiştiriciliği yapıldığı için kendine özgü bir lezzeti vardır. Hasattan sonra 10 - 20 günlük raf ömrü bulunur.
Tapan Bıçağının ağzı çelik malzemeden sapı ise keçi veya koç boynuzundan yapılır. Tapan Bıçağının sapı ve namlusu yarım çengel biçiminde olanı budama ve bağ işlerinde; sapı ve namlusu düz olanı et, balık vb. ürünleri kesmek için, çakı şeklinde olanı ise süs amaçlı kullanılır.
Adana Analı Kızlı, ana adı verilen yaklaşık 3 cm çapında, 35-40 g ağırlığında içli köfteler ile kız adı verilen içli köftenin dış hamurundan yapılan yaklaşık 1 cm çapında, yaklaşık 2 g ağırlığında kürelerin et suyunda, ayçiçek yağı, soğan, biber salçası, nohut, baharat ile pişirildiği bir çorbadır.
Adana Aşlama, meyan (Glycyrrhiza glabra) bitkisinin kökünün dövülerek terbiye edilmiş lifli halinin içme suyu ve buz ile birlikte soğuk olarak demlenip süzülmesi ile elde edilen ve buzlu su ile seyreltilerek servis edilen içecektir. Adana Aşlamada herhangi bir katkı maddesi kullanılmaz. Adana Aşlamacıları ürünü satarken geleneksel bir kıyafet giyer ve özel tasarlanmış servis takımı kullanırlar.
Adana Bici Bici; nişasta, genellikle gül suyu katkılı ve koyu vişne renginde görünüm elde etmek için doğal gıda boyası ile renklendirilmiş su, pudra şekeri ve ince rendelenmiş buzdan üretilir. Adana Bici Bici nişastanın parmaklar arasında sıkıştırılması sırasında çıkan sesten esinlenerek isimlendirilmiştir. Geçmişi eskiye dayanan ve Adana’nın sıcak geçen ilkbahar ile kavurucu geçen yaz sıcaklarında serinletici etki yaratan Adana Bici Bicinin, yöreyle ün bağı bulunur.
Şerbet kaynatılır ve soğuması için bekletilir. İrmik, un, yumurta, süt, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu ve bir tutam tuz mikserle karıştırılır. bu karşım sıkma torbasına konur ve tırtıklı bir uçla tavada kızmış olan yağın içine halka şekli verilerek sıkılır. Kızaran halkalar soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika şerbette bekletilen halkalar servis tabağına alınır.
Adana İçli Köfte; esmer ince bulgur veya setik, irmik, beyaz un, dövülmüş yağsız dana eti, tuz, kimyon, karabiber, yumurta, su ve biber salçası ile hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak bunların oyulması, bu parçaların içinin yağsız erkek koyun eti kıyması, biber salçası, mor kuru soğan, karabiber, tuz, bitkisel margarin ve maydanoz ile hazırlanan bir iç malzeme ile doldurulması ve ağzı kapatılarak limonlu suda haşlanması suretiyle yapılan içli köftedir.
Adana Karakuş Tatlısı, yörede uzun yıllardır üretilmekte ve tüketilmekte olan şerbetli bir tatlıdır. Özel amaçlı buğday unu (baklavalık-böreklik), yumurta, tuz ve su ile hazırlanarak yoğurulan hamurdan alınan bezelerin açılıp, aralarına ceviz serpilerek, tekniğine uygun olarak sarılıp kesilmesi ve kızartıldıktan sonra şerbet içine daldırılması şeklinde üretilir. Kendine özgü açma, sarma, kesme ve pişirme yöntemi ve son ürünün görünümü ile ayırt edilir.
Adana Kol Böreği, uzun yıllardan beri kendine has üretim metodu ile üretilen ve yöre ile ünlenmiş bir börek türüdür. Adana Kol Böreği üretiminde özel hamur açma ve katlama yöntemleri kullanılır. İç harcı kıymalı ve peynirli olmak üzere iki çeşittir. Porsiyonları 10-12 cm eninde ve 30-35 cm boyunda olacak şekilde hazırlanır. Genellikle acı süs biberi turşusu ile servis edilir.
Adana Şırdan, koyunların midesinin dört bölümünden biri olan şırdanın pirinç, iç yağı, karabiber, kimyon, tuz ve biber salçası ile yapılan iç malzemesi ile doldurulup haşlanarak pişirilmesi ile yapılan bir yemektir. Bununla birlikte koyun şırdanı ve şırdanın iç yağının kullanılması, özel bir teknikle doldurulması ve dikilmesi, pişirilirken kaya tuzu kullanılması, servisinde kimyon, acı pul biber ve yanında acı süs biber turşusu ile servis edilmesi ürüne ayırt edici bir özellik katar.
Adana Taş Kadayıfı; gözenekli yapıda 9 - 10 cm’lik daire şeklindeki pişmiş hamurun katlanıp arasına ceviz konularak kızartılan şerbetli tatlıdır. Üretimi günlük yapılır.
Kozan Portakalı, yörenin bol suyu ile iklim ve toprak özelliklerinden lezzet alan, oldukça büyük taç hacmine sahip ağaçlardan elde edilir. Yuvarlak şekilde, kabuğu orta kalınlıkta ve pürüzlü, az çekirdekli, meyve eti koyu portakal rengi, çok sulu ve suda çözünebilir kuru madde miktarı yüksektir. Bu özellikleri nedeniyle hem sofralık hem de sanayilik olarak kullanılabilir. Olgunlaşma aralık ayında başlayarak nisan ayına kadar sürer.
Kuytucak Narı, yaklaşık 400 m rakıma sahip olan Kuytucak Köyünde nehir yatağı boyunca uzanan, yer yer ormanlık alanlar arasındaki tarıma elverişli yamaç arazilerde yetiştirilen nar ağaçları ile bu ağaçlardan alınan çeliklerle yetiştirilen ağaçlardan elde edilir